Wat is subacromiaal pijnsyndroom?
Dit treedt op wanneer pezen of slijmbeurs in de schouder bekneld raken in de ruimte tussen het schouderdak en het schoudergewricht. Voorheen noemden we dit ‘schouder impingement’. Dit kan leiden tot pijn en bewegingsbeperking. De spieren die verantwoordelijk zijn voor de beweging van de schouder vormen samen de ‘rotator cuff’, een groep van vier spieren die rondom het gewricht liggen. Wanneer de ruimte waarin deze spieren bewegen te klein wordt, ontstaan klachten.
Hoe ontstaat subacromiaal pijnsyndroom?
De oorzaak kan verschillen per persoon. Bij sommige mensen is de ruimte van nature al kleiner door hun anatomische bouw. Anderen ontwikkelen het door overbelasting, bijvoorbeeld door herhaalde bovenhandse bewegingen bij sporten zoals tennis, zwemmen of werpsporten. Ook kan veroudering een rol spelen, doordat de pezen verdikken en het botweefsel in de schouder verandert.
Welke symptomen horen bij subacromiaal pijnsyndroom?
De meest voorkomende klachten zijn pijn bij het heffen van de arm naar voren, opzij of achteren. Eenvoudige dagelijkse handelingen zoals tillen, een jas aantrekken of iets boven je hoofd pakken, kunnen pijnlijk zijn. In sommige gevallen is er sprake van nachtelijke pijn, vooral als een pees ontstoken is. Bij ernstige gevallen kan de pees zelfs (gedeeltelijk) afscheuren, waardoor het optillen van de arm nauwelijks meer lukt.
Wat kan ik doen om subacromiaal pijnsyndroom te verhelpen?
Het subacromiaal pijnsyndroom kan een vervelende en langdurige klacht zijn, maar met de juiste behandeling is herstel mogelijk. De eerste stap is vaak pijnstilling, voorgeschreven door de huisarts. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de houding en bewegingspatronen om verdere beknelling te voorkomen. In sommige gevallen kan shockwavetherapie of een injectie met ontstekingsremmers helpen om de klachten te verminderen. De keuze voor een eventuele operatie wordt altijd in overleg met een specialist gemaakt. Vroegtijdig ingrijpen met fysiotherapie en het aanpassen van belasting helpt om verdere schade te voorkomen.
Heb je last van aanhoudende schouderklachten? Neem contact op met FysiOost, we stellen graag een passend behandelplan op.