Wist je dat een (langdurig) slechte nachtrust het risico op blessures vergroot en het herstelproces vertraagd? Daarom heeft dit onderwerp veel met fysiotherapie te maken. Marjolein vertelt graag meer over het thema ‘slaap’, dus stelden we haar een aantal vragen!
Waarom is slaap belangrijk?
Tijdens het slapen vinden er verschillende processen plaats in het lichaam. Eén daarvan is lichamelijk herstel. Deze fase gaat gepaard met een lage hartslag, een daling in ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur, en spierontspanning. Dit herstelproces vindt met name plaats tijdens de diepe slaap, die in de eerste vier uur van de slaapcyclus optreedt. In deze fase kan het lichaam optimaal herstellen en nieuwe energie opbouwen.
Zijn er nog meer voordelen te noemen?
Zeker! Slaap speelt ook een cruciale rol in het geheugen en de emotionele verwerking van de dag. Tijdens de slaap herbeleeft en analyseert het brein gebeurtenissen, wat helpt bij de verwerking ervan. Ook creativiteit wordt gestimuleerd tijdens de slaap. Herken je dat moment waarop je ’s ochtends wakker wordt met een oplossing voor een probleem waar je de dag ervoor niet uitkwam? Dat is te danken aan je creatieve brein tijdens de droomslaap! De droomslaap vindt vooral in de laatste vier uur van je slaap plaats.
Wat heeft dit met fysiotherapie te maken?
Je kunt je voorstellen dat een langdurige slechte nachtrust het herstelproces vertraagt en het risico op blessures vergroot. Heb je al een klacht? Dan kan een verstoorde slaap ervoor zorgen dat je herstel langer duurt.
Wat kan ik doen om mijn slaap te verbeteren?
Een enkele slechte nachtrust is niet meteen schadelijk, maar langdurige slaapproblemen kunnen het risico op klachten verhogen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je slaap te verbeteren:
- Houd de slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden.
- Zorg voor een stille slaapomgeving.
- Creëer een donkere kamer om verstoringen te minimaliseren.
- Vermijd intensief sporten in de twee uur voor het slapengaan.
- Gebruik je bed voornamelijk om te slapen (minstens 85% van de tijd).
Ben (of kom) je bij FysiOost in behandeling en heb je problemen met slapen? Geef dit gerust aan, zodat we jou extra advies kunnen geven om je slaap te verbeteren en zo je herstel te bevorderen.
Fabel of feit?
“Iedereen moet 8 uur slapen.”
Fabel!
Niet iedereen heeft precies 8 uur slaap nodig. Iedereen is anders en dat zie je ook terug in slaapbehoefte. Sommige mensen voelen zich al uitgerust na 6 à 7 uur slaap, terwijl anderen 9 uur nodig hebben om zich fit te voelen. Er bestaan dus zowel kortslapers als langslapers..
“Overdag slapen verstoort de nachtrust.”
Deels feit, deels fabel!
Een powernap van 20 minuten kan juist gunstig zijn en wordt in verband gebracht met betere productiviteit! Slaap je echter langer door, dan kom je in de diepe slaap terecht, wat je slaapritme kan verstoren. Daarom is het belangrijk om een wekker te zetten op 20 minuten als je een powernap neemt.
“Van slecht slapen kan je dementie ontwikkelen.”
Deels feit!
Wist je dat je hersenen tijdens het slapen gereinigd worden? Ja, je hoort het goed! Tijdens de slaap worden afvalstoffen in de hersenen als het ware weggespoeld. Bij onvoldoende slaap wordt dit proces verstoord. Huidige studies geven aan dat dit mogelijk gekoppeld is aan de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.