Fascia therapie

Fascia is de officiële naam van al het bindweefsel in het menselijk lichaam. Fascia is overal terug te vinden. Het zijn de bindweefselvliezen die alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen omvatten en met elkaar verbinden.  De belangrijkste functie: het soepel en zonder wrijving langs elkaar laten bewegen van spieren en zenuwen, zoals bij buigen en strekken. 

In onze praktijk is Esther Roelofs gespecialiseerd in fascia therapie. Zij heeft hiervoor een specifieke opleiding met succes afgerond en staat graag voor u klaar!

Wat zij voor u kan betekenen en wat u zelf kunt doen om fascia gezond te houden, leest u hieronder.

Behandeling

Fascia is één van de meest communicerende systemen in het lichaam. In de fascia zitten zeer veel sensorische (gevoels-)zenuwen, zelfs 10x zo veel als in spieren. Als fascia in slechte conditie zijn of als er verklevingen zijn, kan dat pijn veroorzaken en beweeglijkheid beperken. Met fysiotherapie is dat vaak relatief eenvoudig te behandelen. Fascia therapie is een krachtig concept om bindweefsel problematiek binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnosticeren en te behandelen. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van een specifiek onderzoek, manuele en instrument assisted technieken en functionele training.

Wanneer de verstoringen gelokaliseerd zijn, kan door middel van specifieke behandeltechnieken de verstoringen in de fascia opgeheven worden, waarna ook de balans in de spieren hersteld kan worden. Hierbij wordt ingespeeld op twee eigenschappen van fascia:

– Plastisch: het verandert op basis van de mate en manier waarop het belast wordt
– Dynamisch: bij een beweging bewegen alle structuren in het lichaam met deze beweging mee

Stoornissen in de fascia

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints (=pijnpunten), bindweefselverhardingen en –verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid. Verstoringen in lokale spieren geven veranderingen in de gehele keten. Via het fasciale netwerk dat door het hele lichaam loopt zie je vaak storingen (stijfheid, pijn) op andere plekken in het lichaam.

Gezond fascia

Fascia kan je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en  te ontspannen. Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.

Voldoende gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie (bevochtigen) van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor verglijding van de verschillende lagen fascia. Bewegen naar de uiterste posities (sporten/rekken/yoga) is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren en bindweefsel. Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning. Ontspanning vermindert daarmee de kans op klachten.