COPD Training

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. 

Bij een ernstige vorm van COPD zijn de longen beschadigd. Het is een chronische ziekte: mensen die COPD hebben, worden niet meer beter. Meer informatie over COPD vindt u op de website van het Longfonds (voorheen Astma Fonds).

Training

Voor mensen met chronische bronchitis of longemfyseem (COPD) is bewegen onmisbaar! Door beweging raken de spieren getraind en hebben ze minder zuurstof nodig dan ongetrainde spieren. Uiteindelijk worden de klachten daardoor minder of minder ernstig. Bovendien is beweging goed tegen mogelijke bijwerkingen van ontstekingsremmers. Het gebruik van (inhalatie)corticosteroïden kan namelijk leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

FysiOost biedt trainingsmogelijkheden om in kleine groepen (2-4 personen) een bewegingsprogramma te volgen voor deze aandoening van de luchtwegen. Het programma bestaat uit cardiotraining (onder andere wandelen en fietsen) en andere hart- en longsysteem verbeterende trainingsvormen.

Middels een saturatiemeter (apparaatje dat het zuurstof- en koolstofdioxidegehalte meet in het bloed) wordt de mate van belasting vooraf en tijdens het bewegingsprogramma bepaald.

Voor wie?

Het COPD-trainingsprogramma wordt door FysiOost aangeboden op verwijzing door het Albert Schweizer ziekenhuis te Dordrecht of via de longverpleegkundige.